Kapcsolat

Mecsek Klíma
Rácvárosi út 68.
Pécs, 7634
72/ 534-761
Fax: 72/ 336-797
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.mecsekklima.hu

HUNHVE-250

 

Ellenáramú hővisszanyerős szellőztető berendezés kezelési útmutató

ÉME engedély szám: A-175/2011

Beüzemelés előtt figyelmesen olvassa el a kezelési útmutatót!


Műszaki adatok:

Külső méretek:

Hosszúság:       630 mm

Szélesség:        475 mm

Magasság:        560 mm

Súly:                 20 kg

Doboz anyaga: 20 mm vastag hőszigetelt panel, poliuretán hab, kívül-belül alumínium kasírozással. (habsűrűség: 49 kg/m2) Vigyázat, a doboz külső felülete sérülékeny!

Hővisszanyerő betét: ellenáramú alumínium betét

Csatlakozó csonk mérete:

Ø 150 mm

Hosszúság: 60 (40) mm

Üzemi adatok:

Névleges feszültség: AC 240V ~, 50Hz

Névleges áramfelvétel: 0,28A

Max. légszállítás: 250 m3/óra

Satikus nyomás: 120 Pa

Beépített trafó: AC 230-DC 48 V

Védettség: IP-54

Hőmérsékleti hatásfok: 85% - 95%

Zajszint: 46 dB

Ventilátorok adatai (2db):

Névleges feszültség:     DC 48 V= (36V-57V DC)

Max. ford.:                  3900 /min

Névleges teljesítmény: 56W (2 x 28W)

Tartozék:

2 db mosható szűrő

Beépített kondenzvíz tálca

 

Szabályzó:

(opcionális, a berendezés szabályzó nélkül is üzemeltethető)

A szabályzó analóg rendszerű

1 db kismegszakítós áramvédelemmel

1 db direkt működési funkciókapcsolóval (arra az esetre, ha szükség van a folyamatos szellőzésre pl: családi összejövetelnél)

1 db kapcsoló órával. 24 órás időkapcsoló (minimum üzemidő óránként 15 perc)

2 db ventilátor fordulatszabályzóval (1 szívóoldali / 1 nyomóoldali. Az elszívó és a befúvó ventilátor fordulatszáma egymástól függetlenül fokozatmentesen állítható 0-100% között, így könnyebb a kiépített légtechnikai rendszer beszabályozása)

igény szerint kiegészíthető/ráköthető egyéb szabályzó-vezérlő egység is. (higrosztát, fagyvédő termosztát....)

indítható fali billenő kapcsolóval, időzített leállással.

 

 

Beépítés, beüzemelés:

A berendezések beépítését, rögzítését, bekötését, üzemeltetését a gyártó utasításai szerint kell végezni!

A berendezés beépítése során be kell tartani a vonatkozó érintésvédelmi előírásokat.

Ha a szellőztetett helységben nyíltt égésterű tüzelőberendezés van, biztosítani kell a nyílt égésterű tüzelőberendezés égéséhez szükséges levegő mennyiségét, a szellőztetésnek túlnyomásosnak kell lennie ( Vbefujt > Velszívott ), ha ez nem biztosítható, a szellőztető berendezést és a tüzelőberendezést reteszelni kell, hogy egy időben ne működhessenek.

A berendezés nem szerelhető fel és nem üzemeltethető olyan agresszív környezetben, amely károsítaná a készülék külső és belső elemeit.

A berendezés beltéri használatra készült, fagymentes helyre kell szerelni, ha ez nem lehetséges, a fagyvédelemről gondoskodni kell.

A berendezést az ábrán látható pozícióban kell elhelyezni.

A kondenzvíz elvezetéséről gondoskodni kell.

A kondenzvizet vízzsákon keresztül kell elvezetni, hogy a ventilátor szívó hatása ne akadályozza meg a víz szabad kifolyását. A kondenzvizet szennyvíz hálózatba tilos közvetlenül rákötni. A kondenzvizet javasoljuk boiler szifonon keresztül bevezetni a szennyvíz rendszerbe. Így a vízzsák kiszáradása esetén a rendszer nem szív be bűzt a szennyvízcsatornából és nem jutnak fertőző baktériumok a készülékbe.

A berendezés friss levegőt beszívó és az elhasznált levegőt a szabadba kidobó ágába a mellékelt gravitációs visszacsapó légszelepeket be kell építeni. A visszacsapó légszelep csak az egyik irányba nyit!

Üzemelő berendezés kifúvó csatlakozóiba védőszemüveg nélkül ne nézzünk bele!

A berendezés 230 V-os földelt fali dugaszoló aljzatba csatlakoztatható!

A berendezés komfort levegő kezelésére alkalmazható. Gyúlékony, robbanásveszélyes, agresszív, korrozív, olajos, szennyezett levegő nem kerülhet a berendezésbe. (konyhai szagelszívó semmilyen módon nem csatlakoztatható a készülékre).

Üzemelő berendezés szerviz ajtóit kinyitni és/vagy eltávolítani tilos és balesetveszélyes!

A szervizajtók nyithatóságát és a karbantartás elvégzéséhez megfelelő helyet a szervizajtók felöl (min. 1 m) biztosítani kell.

Bármilyen beavatkozás előtt a berendezést áramtalanítani kell!

A berendezés működtethető 230 V-os, konnektorba csatlakoztatható földelt időkapcsoló órával.

Egyéb vezérlés opcióként igény szerint rendelhető.

Garancia időtartama egy év.


Néhány tanács a beépítéshez:

A friss levegő bevezetés legyen olyan távolságra a kidobott levegő kivezetésétől, hogy a kidobott, elhasznált levegő ne tudjon visszaáramolni a friss levegővel együtt. (Vegyük figyelembe az uralkodó széljárás irányát és azt, hogy télen a kidobott meleg levegő felfelé áramlik!)

 

 

 

Téli üzemnél érdemesebb az épület déli oldaláról szívni a friss levegőt, nyáron, pedig az északi oldalról. Igaz, ehhez két friss levegő bevezetést kell kialakítani és be kell építeni egy "váltószelepet", amit évente kétszer át kell állítani. (kézzel, vagy egy zsalumozgató motorral)

Ventilátor nélküli típusnál a beépítendő ventilátor szállítási teljesítménye ne haladja meg a hővisszanyerőn maximálisan átáramoltatható levegő mennyiségét.

Az elszívó és a befúvó ventilátor lehetőleg egyforma teljesítményű legyen, de minden esetben egyezzen meg az elszívott és a befújt levegő mennyisége (lényegesen eltérő ellenállású elszívó és befúvó csővezetékek indokolhatnak eltérő méretű ventilátor beépítést)

A HUNHV-E 250 ventilátorral ellátott lakásszellőztető berendezés vezérlője képes a ventilátorok fordulatszámát egymástól függetlenül, fokozatmentesen állítani.

Amennyiben kevesebb a beszívott friss levegő mennyisége, mint a kidobott elhasznált levegőé, akkor télen úgy tűnhet, hogy "jobb" hatásfokot ér el a készülék, de a többlet elszívást az épület "pótolni" fogja a tömítetlen helyeken (nyílászárok, kémény, szagelszívó kürtője...), mivel az épületben "csökken a nyomás" (depresszió lép fel). Az így bejutott levegő viszont nem lesz előfűtve a hővisszanyerő által.

Elszívni párás, meleg helyekről tanácsos (fürdőszoba, wc, mosókonyha, szárító helység, étkező...).

Befújni azokba a helységekbe érdemes, ahol a legtöbbet tartózkodunk, (nappali, hálószoba, dolgozószoba...).

Az elszívó és befúvó nyílások elhelyezésénél törekedni kell arra, hogy kialakuljon a helységek teljes „átöblítése”.

Amennyiben több helységbe fújunk be friss levegőt és több helységből szívjuk el az elhasznált levegőt, akkor a lehetőségekhez képest a befúvó és elszívó ágakat egyforma hosszúra és átmérőjűre kell kialakítani (közel egyforma lesz az ellenállásuk), így lényegesen egyszerűbb lesz a rendszer beszabályozása.

A beszabályozás kézi állítású pillangószelepekkel lehetséges. A szelep segítségével lehet egy légcsatorna szakaszon fojtani, csökkenteni az átáramlott levegő mennyiségét.


A légcsatorna gerinc átmérője lehetőleg egyezzen meg a kiválasztott berendezés csatlakozó csonkjának átmérőjével (kisebb ne legyen). Ezzel az átmérőjű csővel kell minél inkább megközelíteni a befúvó és elszívó nyílásokat.

 

A leágazásokat kisebb átmérőjű csövekből is ki lehet alakítani.

 

 

(pl.: 200 m3/h-s berendezésnél amennyiben 1 befúvó nyílás kerül kialakításra, akkor az 150 mm átmérőjű legyen; kettő, vagy három befúvó nyílás lesz, akkor 125 mm-es nyílásokat kell kialakítani; négy, vagy annál több befúvó nyílás esetén elegendő 100 mm átmérőjű nyílásokat kialakítani.

 

Ez érvényes az elszívó nyílásokra is.

 

Mindig használjunk hőszigetelt csöveket (fűtetlen térben vezetett, gyárilag előszigetelt flexibilis csövek hőszigetelése nem elegendő!), vagy utólag hőszigeteljük le a beépített csővezetékeket. A csöveknek a födémáttörésben is hőszigeteltnek kell lenni! A csövek nem megfelelő hőszigetelésből adódó, a csövek külső, vagy belső oldalán megjelenő párakicsapódás sok bosszúságot és kárt okozhat!

Ne feledkezzünk meg a kondenzvíz elvezetésről. A kondezvíz alumínium hővisszanyerőnél biztos, hogy meg fog jelenni.

Az elsősorban téli használatkor megjelenő kondenzvíz költségmentes elvezetése miatt a készüléket fagyvédett helyre telepíteni. (nem kell külön fagyvédő fűtőszálat üzemeltetni) Maga a készülék ház hőszigetelt, szakaszos üzemeltetésnél (óránként 10-30perc folyamatos üzemidő) kicsi a valószínűsége a hővisszanyerő betét elfagyásának. A készülékre opcionálisan szerelhető fagyvédő termosztát.

Konyhai szagelszívót tilos a rendszerre rákötni!!! A zsír és olajgőzök tönkretehetik a készüléket.

A készüléket általában nem indokolt "éjjel-nappal" üzemeltetni, ezért érdemes a működését vezérelni időzítő órával, légnedvesség érzékelővel (higrosztát). Passzívháznál be kell tartani a vonatkozó előírásokat!

Több szintes vagy nagyobb épületnél javasolt inkább több kisebb készüléket beépíteni, mivel a helységek általában nincsenek egyidejűleg használva. Pl.: nappal a nappalit, dolgozószobát, étkezőt stb. szellőztetjük, este főként a hálószobákat. Felesleges egy nagyteljesítményű készüléket járatni, hiszen annak az áramfelvétele is nagyobb. Hosszú távon egy jól átgondolt készülékválasztással, és igény szerint kialakított vezérléssel sokat lehet spórolni.

 


Karbantartás

 • A karbantartás, tisztítás megkezdése előtt mindig áramtalanítsa a készüléket!
 • Rendszeres használat mellett a készülék szűrőit havonta egyszer ellenőrizni kell!                                                  
 •  

Szűrő tisztítása:

 • áramtalanítsa a készüléket
 • nyissa ki a hővisszanyerő ház szervizajtaját (távolítsa el az ajtórögzítő csavarokat)
 • óvatosan húzza ki a szűrőket
 • mossa ki a szűrőket langyos vízzel (agresszív vegyszerek kárt tehetnek a szűrő anyagában)
 • A szűrők megszáradása után azokat tolja vissza a helyükre, majd rögzítse az ajtót
 • A sérült, nem tisztítható szűrőket cserélni kell!

Alumínium hőcserélő tisztítása:

Normál használat mellett, a hővisszanyerő betét nem szorul tisztításra.

 

FIGYELEM: A hővisszanyerő betét lamelláit semmivel nem szabad megérinteni, mert deformálódik, ezáltal romlik a berendezés hatásfoka! Csak indokolt esetben vegye ki a hővisszanyerő betétet.

 

Alumínium hőcserélő kiszerelése:

 • áramtalanítsa a készüléket
 • nyissa ki a hővisszanyerő ház szervizajtaját
 • lazítsa ki egy imbusz kulccsal a hővisszanyerő betét tetején lévő leszorító elemetaz óramutató járásával megegyező irányba tekerve
 • óvatosan húzza ki a hővisszanyerő betétet
 • mossa ki a hővisszanyerőt langyos vízzel, áztatással. Vízsugárral nem mosható, mert a lamellákban kárt tehet! A lamellákat semmilyen mechanikus hatás nem érheti! (Csak az alumínium anyagú hőcserélő mosható, semleges mosószerrel!)
 • megszáradás után tolja vissza a helyére a hőcserélőt
 • a sérült, nem tisztítható hőcserélőt cserélni kell!

 

Amennyiben a berendezés nem működik, hívjon szakembert a javításhoz!

 

Az elektromos doboz fedelét feszültség alatt eltávolítani tilos és életveszélyes!

Elektromos bekötés rajzok:

 

1.Vezérlés nélküli készülék elektromos bekötése. Csak földelt hálózatra csatlakoztatható!

2.Vezérlés elektromos bekötése: