Kapcsolat

Mecsek Klíma
Viola u. 4.
Pécs, 7632
72/ 534-761
Fax: 72/ 336-797
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.mecsekklima.hu

Oktatás

A duális szakképzés rövid bemutatása a

Mecsek-Klíma Kft-nél

 

Cégünk 2009. évtől a HKVSZ által minősített vállalkozás, továbbá hűtő- és klímatechnikai szerelésekre alkalmas hivatalos telephelyengedéllyel rendelkezik.

A Mecsek-Klíma Kft. megalakulása óta foglalkozik szakmunkástanulók szakmai gyakorlati képzésével. Kezdetben 2-3 fő, napjainkban már 17 fő gyakorlati képzése folyik 2 fő gyakorlati oktató felügyelete mellett. Ez a váltott heti műszakban megjelenő megnövekedő tanulólétszám nagy terhet ró cégünkre, melynek mindenképpen meg szeretnénk felelni. A beruházás a Mecsek-Klíma Kft. Pécs, Viola u. 4. szám alatti telephelyén valósul meg. A gyakorlati képzés külső munkahelyeken illetve a 2006-os ingatlan-beruházás során kialakított speciális tanműhelyben folyik közel egyforma arányban. A külső munkahelyeken vezető szerelők irányítása mellett tanulóink megismerhetik a szakma gyakorlása közben az általunk beszerzett (saját beruházás) legmodernebb gépeket, berendezéseket. A tanműhelyben lehetőség van állványra szerelt bemutató gépeken történő gyakorlásra a legmodernebb lefejtő készülékkel, speciális gépekkel, szerszámokkal.

A gyakorlati oktatást felügyelő személyek közül Bogos Dezső gépészmérnök műszaki tanár 22 éves szakmában eltöltött múlttal többek között részt vesz a tanulók elméleti képzésében is. Az általa a gyakorlati képzés területén végzett több éves kiemelkedő munka elismeréseként 2006-ban a Baranya Megyei kézműves Kamara elismerésében részesült, továbbá 2014 évben a PBKIK a „Baranya Megyei Szakképzési díjat” adományozta. 2011-ben kiváló tanulónk a „Szakmasztár” versenyen 2. helyezést ért el. Vidécz József Ipari és Kereskedelmi Hűtőgépszerelő szakmunkás közel 11 éves szakmai múlttal rendelkezik, melynek során évről évre részt vesz szakmai versenyekre való felkészítésben.

A Pécsi Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola és a Baranya Megyei Kézműves Kamara részéről egyre nagyobb az elvárás a cégünk irányába a duális rendszerű gyakorlati képzés minőségi és mennyiségi továbbfejlesztésére. Az általunk folyamatosan végzett beruházás az új OKJ-s rendszerben a szakma gyakorlati képzés minőségének és mennyiségének javítására irányuló fejlesztés. Az eddig beszerzett, nagyrészt önerőből finanszírozott gépek, berendezések elhelyezése a gyakorlati képzés belső (telephelyi) illetve külső munkahelyeken történő széles körű bemutatására irányult. A hűtő és klímatechnikában az elmúlt években tapasztalható robbanásszerű fejlődést párhuzamosan követte az újabbnál újabb szervizeszközök és berendezések megjelenése a rohamléptekben haladó gyártóművi fejlesztéseknek megfelelően. A Mecsek-Klíma Kft., mint a régióban a hűtés és klímatechnikai szakmák gyakorlati oktatását nagy részben felvállaló vállalkozás a korszerű oktatás elősegítése érdekében folyamatos eszközbeszerzésre kényszerül.

A Mecsek-Klíma Kft. a gyakorlati oktatást a 2005-ös évben saját beruházásban létrehozott 80 m2-es tanműhelyben, ill. egy 70 m2-es oktató teremben végezzük. A gyakorlati oktatóink és vezető szerelőink szakmai felkészültsége, továbbá a klímatechnikában vezető szerepet betöltő beszállítói szerviz háttér biztosítja a megfelelő színvonalú gyakorlati képzést. A pályázattal elérhető eszközfejlesztés - melynek önrészére vonatkozó pénzügyi forrás rendelkezésre áll - elengedhetetlenül szükséges a minőségi oktatás szinten tartására. A beruházás legfőbb célja, hogy a tanulóknak lehetőségük legyen egy VRV rendszer működés közbeni vizsgálatára, hűtőaggregát valamint hővisszanyerő-szellőző rendszer részegységeinek gyakorlatban történő megismerésére, korszerű szabályozó rendszerek, valamint diagnosztikai eszközök kipróbálására. A moderngépészeti eszközök, berendezések szervízeléséhez, a mért adatok rögzítéséhez, feldolgozásához a legmodernebb számítástechnikai eszközökre és programokra van szükség a gyakorlatban (mobil - laptop, ill. fixen telepített).

Az elkövetkezendő években reális kockázat, hogy a partnereink a felajánlásaikat (oktatási anyagok, továbbképzések, szerviz szoftver) más régióban teszik meg, ezáltal a szakember képzés helyben nem lesz megoldható.

A Mecsek-Klíma Kft. elkötelezett egy korszerű gyakorlati képző hely létrehozásában, és folyamatos fejlesztésében.

A hűtő és légtechnika rendszerszerelő OKJ-s szakma fő fejlődési iránya a megújuló energiák hasznosítása. A Mecsek-Klíma Kft. legjelentősebb beszállítói partnerével, a Panasonic Marketing Europe GmbH-val való hosszú távú együttműködése eredményeként lehetőség nyílik egy Panasonic gyártmányú VRV rendszer, a jelenleg gépészetben alkalmazott legmodernebb hűtés-fűtés technikai eszköz beszerzésére. A különböző beltéri egységekkel ellátott berendezésen kialakított szükséges mérőcsonkok - melyek korszerű diagnosztikai eszközökkel (Refco és Testo gyártmányú mérőeszközök) vannak kiegészítve - egyedi módon szolgálják a tanulók gyakorlati oktatását, emelik a képzés színvonalát.

A gyakorlati eszközök folyamatos fejlesztése cégünk számára kiemelt jelentőségű, különös tekintettel arra, hogy a 2012-2013-as tanévtől kezdődően a 3 éves szakképzésre való áttérés következtében a gyakorlati oktatás a 2. és 3. évben már csak a gyakorlati képző helyek kötelessége és feladata.

A nálunk végzett tanulók közül évről évre alkalmazunk egy vagy két főt. Ezt az éppen aktuális gazdasági helyzet, és a piaci igények alapján határozzuk meg. Azon tanulók, akik a képzés befejezése után a szakmában kívánnak elhelyezkedni a régióban több munkahely közül is választhatnak. A tovább képzésre az iskolarendszeren belül a Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskolában, valamint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara illetve a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége által szervezett környezetvédelmi és egyéb szaktanfolyamokon van lehetőség. Az általunk képviselt gyártók a termékek forgalmazási, szervizelési jogát a különböző általuk szervezett tanfolyamok elvégzéséhez köti, ezáltal biztosítva a szakmai fejlődést és folyamatos továbbképzést.

 

Képzési ismertető