Koronavírusra gátló hatás

A Panasonic beszámolt a hidroxilgyökök kínálta előnyöket kiaknázó nanoe™ X technológia új koronavírusra (SARS-CoV-2) gyakorolt gátló hatását igazoló vizsgálatokról

WIESBADEN, Németország–(BUSINESS WIRE)–A Panasonic ma bejelentette, hogy a szerződés alapján kutatási szolgáltatásokat nyújtó globális szervezettel, a Texcell-lel*1 való együttműködése kedvező eredményeket hozott: a Texcell igazolta a hidroxilgyökök kínálta előnyöket kiaknázó nanoe™ X technológia új koronavírusra (SARS-CoV-2) gyakorolt gátló hatását.

A Panasonic által kifejlesztett, eredeti, nanoe™ X technológiát hasznosító ionizátor „nanoméretű, porlasztott vízrészecskéket” hoz létre. A készülék elektrosztatikus porlasztási technológia alkalmazásával összegyűjti a levegőben lévő, szabad szemmel nem látható nedvességet, melynek felhasználásával „vízcseppecskékbe burkolt hidroxilgyököket” állít elő magas feszültségű elektromos áram segítségével. A készülék hatékonyságát biztosító legfontosabb tényező a nanoe™ X technológia alkalmazásával előállított hidroxilgyökök, amelyek fokozottan oxidatív hatásúak és rendkívül reaktívak.

A Panasonic 1997 óta végez kutatásokat a technológiával kapcsolatban, és számos területen igazolta annak hatékonyságát, ideértve bizonyos patogén mikroorganizmusok (baktériumok, gombák és vírusok), valamint allergének hatásának gátlását azáltal, hogy biztosítja az emberi szervezetre káros, 2,5 mikron méretű finomszemcsés anyagok lebontását*2.

2012-ben a Panasonic egy külső szervezettel együttműködve vizsgálta a technológia vírusokra gyakorolt hatását. A vizsgálat megerősítette, hogy a technológia a különféle biológiai jellemzőkkel bíró patogéneknek mind a négy kategóriája esetében hatékony. E vizsgálati eredmények alapján a Panasonic úgy nyilatkozott, hogy a „vízburokban lévő hidroxilgyököket” hasznosító technológia várhatóan gátló hatást fejt ki az újonnan megjelenő vírusokra is*3.

A jelenlegi világjárványt előidéző új koronavírus (SARS-CoV-2) szintén ezek közé az újfajta vírusok közé tartozik, és a Texcell segítségével most lefolytatott vizsgálatok is igazolták, hogy a nanoe™ X valóban gátló hatást gyakorol erre a vírusra. A vizsgálatokat zárt laboratóriumi környezetben végezték, és céljai közt nem szerepelt a technológia nem kontrollált életterekben való hatékonyságának vizsgálata.

Annak érdekében, hogy szerte a világon tisztább környezetet biztosíthasson az emberek számára, a Panasonic folyamatosan kutatja a nanoe™ X technológia további felhasználási lehetőségeit, a légszennyezéssel kapcsolatos lehetséges kockázatok, ideértve az új, patogén mikroorganizmusok okozta szennyezés csökkentése céljából.

Hivatkozások:

A nanoe™ X által az új koronavírus (SARS-CoV-2) esetében kifejtett gátló hatás

Áttekintés

Egy 45 liter térfogatú vizsgálati fülkében vizsgálták az új koronavírus (SARS-CoV-2) aktivitását mind a nanoe™ X technológiának való expozíció esetében, mind anélkül, és a kapott adatokat összehasonlították.

Eredmények

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) aktivitását a technológia több mint 99,99%-os mértékben gátolta 2 órán belül.

Megjegyzés: A fent leírt igazoló vizsgálatot úgy tervezték, hogy alapvető kutatási adatokat adjon a nanoe™ X technológia által az általános életterektől eltérő laboratóriumi körülmények közt az új koronavírusra gyakorolt hatásról. A vizsgálatnak nem volt célja a termék teljesítményének értékelése.

Módszerek és adatok

A vizsgálatot végző szervezet: Texcell

A vizsgálat tárgya: Az új koronavírus (SARS-CoV-2)

A vizsgált eszköz: nanoe™ X technológiát alkalmazó eszköz

Módszer: 
– A nanoe™ X technológiát alkalmazó eszközt a 45 liter térfogatú vizsgálati fülkében a padlótól számított 15 cm-es magasságban helyezték el. 
– Egy petricsészébe egy SARS-CoV-2 vírust tartalmazó oldattal átitatott gézdarabot tettek, és előre meghatározott időtartamra elhelyezték a nanoe™ X technológiát alkalmazó eszközt tartalmazó fülkében, kitéve azt a nanoe™ X technológia hatásának. 
– Ezt követően megmérték a vírustitert, majd a mért érték alapján kiszámították az inhibíció mértékét (azaz az inhibíciós rátát).

A vizsgálat eredményei

Vizsgálat tárgyaInhibíciós ráta*TérfogatÓrák száma
SARS-CoV-299.99%45 liter2 óra

Megjegyzések:

*1: A Texcell egy szerződéses alapon kutatási szolgáltatásokat nyújtó, globális szervezet, amelynek fő tevékenységi területei a következők: vírusvizsgálatok, vírus-clearance, immunprofil-készítés és K+F vagy a helyes (gyógyszer)gyártási gyakorlatnak (GMP[Good Manufacturing Practice]) megfelelő sejtbanki szolgáltatások ügyfelei kutatás/fejlesztési, helyes klinikai (gyógyszervizsgálati) gyakorlattal (Good Clinical Practices [GClP]), helyes laboratóriumi gyakorlattal (Good Laboratory Practice[GLP]) és helyes szergyártási gyakorlattal (Good Manufacturing Practice [GMP]) kapcsolatos projektjeihez.

A párizsi Pasteur Intézet keretei közt való működés során szerzett, több mint 30 évre visszanyúló tapasztalatokkal rendelkező, a káros mellékhatóanyagok kimutatása céljára protokollok széles körét alkalmazó Texcell régóta elismert szakértőnek számít a vírusvizsgálatok terén.

A Texcell a párizsi Pasteur Intézetből elsőként kiváló, 1997-ben létrejött szervezet.

*2: Az igazoló/ellenőrző vizsgálatokról kiadott főbb közlemények

– 2009. május 12.: Positive effects of charged water particles on viruses, bacteria, and agricultural chemicals have been verified. (Igazolásra kerültek az elektromos töltésű vízrészecskék vírusokra, baktériumokra és mezőgazdasági vegyszerekre gyakorolt pozitív hatásai.)

– 2009. október 20.: The new influenza virus inhibition effect of charged water particles has been verified. (Igazolásra került az elektromos töltésű vízrészecskéknek az új influenzavírus aktivitására gyakorolt gátló hatása.)

– 2012. február 20.: Suppression effect of charged water particles on pet-related allergens, bacteria, fungi, and viruses have been verified. (Igazolásra került az elektromos töltésű vízrészecskéknek a házi kedvencekkel kapcsolatos allergénekre, baktériumokra, gombákra és vírusokra gyakorolt szuppressziós hatása.)

– 2014. január 16.: Nano-sized electrostatic atomized water particles effectively breaks down PM2.5 components and inhibits growth of fungi attached to Yellow Sand. (A nanoméretű, elektrosztatikus, porlasztott vízrészecskék hatékonyan lebontják a 2,5 mikron méretű alkotórészeket, és gátolják az ún. sárga por [Yellow Sand] szemcséihez tapadó gombák növekedését.)

*2012 január 26.: Virus suppression effect of charged water particles has been verified by the virus clearance test. Co-verified with Charles River Biopharmaceutical Services GmbH, a German testing organization. (A vírus-clearance teszt igazolta az elektromos töltésű vízrészecskék vírusokra gyakorolt szuppressziós hatását. Az igazoló vizsgálat egy németországi vizsgáló szervezettel, a Charles River Biopharmaceutical Services GmbH-val való együttműködés keretében került lefolytatásra.)

Amit a Panasonic-ról tudni kell…

A Panasonic vezető szerepet tölt be a világon a szórakoztatóelektronikai, építő- és autóipari ágazatok, valamint a vállalati ügyfeleket kiszolgáló (B2B) vállalkozások által használt legkülönfélébb elektronikai technológiák és megoldások fejlesztésében. A ma már a világ szinte minden piacán jelen lévő vállalat, amely 2018-ban ünnepelte alapításának 100. évfordulóját, 528 leányvállalatot és 72 társult vállalatot működtet világszerte, és a 2020. március 31-én zárult pénzügyi évben 7,49 billió jen konszolidált nettó árbevételt ért el. A vállalat különböző részlegei egymással együttműködve igyekeznek innovatív, új értéket képviselő termékeket kifejleszteni annak érdekében, hogy jobb életet és jobb világot teremtsenek ügyfeleik számára. További részletekért kérjük, látogasson el honlapunkra: https://www.panasonic.com/global.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.